vrijdag 1 april 2022

Zijn we te lang Warmduscher geweest?

Sinds de Russische bezetting van de Krim ontaard is in een grootschalige oorlog in Oekraïne vragen de Duitsers zich af of ze niet meteen in 2014 Poetin hadden moeten stoppen. Zijn Angela Merkel en consorten watjes geweest, slappe Warmduscher in plaats van fiere Kaltduscher? Intussen lijkt er meer op het spel te staan dan de dagelijkse warme douche, die we toch al ingekort hadden voor het milieu.


Geruststellend
De autoriteiten zijn geruststellend over Poetins roebels-voor-gasplan, maar dat waren ze ook over de toenemende inflatie. Daarmee zou het wel loslopen, verzekerde onze eigen bankbaas Klaas Knot ons nog een paar maanden geleden. Intussen ligt de geldontwaarding boven de 10% en bedraagt ons koopkrachtverlies honderden euro’s per maand. Elke maand weer, want het lijkt me sterk dat alles weer goedkoper wordt als Rusland en Oekraïne vrede sluiten.

Oliepitjes
Staat ons een nieuwe hongerwinter te wachten? De ex van homoschrijver Gerard Reve, dichteres Hanny Michaelis, noteerde in 1944/45 wat ze uit het raam zag: ”In een paar huizen zie je het vage lichtschijnsel van kaarsen of oliepitjes flikkeren, maar de meesten zitten in het donker. We tuimelen van de 'verheven' hoogte van de 20e eeuw pardoes in de diepe afgronden van de middeleeuwen.” Toen waren de mensen gewend aan ontberingen, zoals duisternis, koude en gebrek aan voedsel.
Zo erg als toen zal het niet worden, maar we zullen verarmen en met weemoed terugdenken aan onze vroegere overvloed. Toen we iedere ochtend onder de warme douche stapten en er zolang bleven staan als ons milieubewustzijn toestond. Gas was er genoeg.

Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie)

 De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten