vrijdag 8 april 2022

Tijdloos thema vereist

Om een verhaal klassiek te maken, moet het opgebouwd zijn rond een tijdloos thema. Mary Shelley deed het bewust met Frankenstein (1818), wat zij begon met een citaat uit Paradise lost (1667) van John Milton:
Did I request thee, my maker, from my clay
to mould me man? Did I solicit thee
From darkness to promote me?
In het geval van Frankenstein eist het monster van zijn schepper een vrouw om zijn eenzaamheid weg te nemen. De maker vindt één monster al genoeg en weigert een tweede te maken. 


Strange case
Robert Stevenson produceerde twee klassiekers, Treasure Island (1883) over het vinden van een schat en The strange case of Dr Jekyll en Mr Hyde (1886) over het kwade in de mens. Charles Dumas schreef Drie musketiers (1844) over vriendschap en De graaf van Monte Cristo (1845) over wraakzucht. De hoofdpersoon wordt na zijn verloving valselijk beschuldigd door een rivaal en gevangen gezet. Als hij na veertien jaar vrijkomt, wil hij maar één ding: wraak nemen. Gelukkig vertelt een stervende medegevangene hem over een schat op het eilandje Monte Cristo, zodat hij ruime financiële middelen heeft om zijn doel te bereiken.

Beetje ertussenin
De Russische schrijver Ivan Gontsjarov creëerde met Oblomov (1858) het tegendeel van Dumas’ Edmond Dantés. Die streeft monomaan naar zijn doel, terwijl Ilja Oblomov zich van alles voorneemt en volstrekt niets doet.
De meesten van ons staan qua doelgericht handelen tussen Oblomov en Dantés in. Ik zelf heb mijn best gedaan om schrijver te worden, maar er niet alles aan opgeofferd. Ik wilde een vast inkomen, een partner en kinderen. Inderdaad heb ik twee romans geschreven, waarvan de Rivierenbuurtthriller In de schaduw van de Wolkenkrabber samen met mijn researcher Cécile Sanders. Een kleine promotie heb ik alleen geschreven en gaat over een oudere bankmedewerker, geen Dantés en ook geen Oblomov. Geen tijdloos thema, veroudering, want vroeger werden mensen niet oud. Een klassieker zal het niet worden.

Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie)

 De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten