vrijdag 22 april 2022

Indianen veroverden de wereld

“Dus eigenlijk hebben de Indianen de wereld veroverd. Culinair dan.” Mijn vrouw zei het verbaasd, het was contra-intuïtief. We raasden over de snelweg, na een familiebijeenkomst in Noord Frankrijk. Hoewel de meesten bezorgd waren over de CO2-uitstoot en het tekortschietende energiebeleid van het rechtse kabinet, had niemand bezwaar tegen de afgelegen locatie van de meeting. Het gehucht Viller is moeilijk bereikbaar met het OV, zodat iedereen de vijfhonderd kilometer erheen per auto had afgelegd. Progressief zijn is vóór alles een levensgevoel

   



Slachtoffers gezocht
Talrijk waren de opvattingen die de aanwezigen in grote lijnen deelden. Het was klimatologisch vijf voor twaalf, kernenergie was onacceptabel en we moesten consuminderen. En de Indianen waren slachtoffers van het blanke imperialisme. Dat zij alle keukens van de witten veroverd hadden, paste niet bij het gevoel dat blanken de onderdrukkers waren en de mensen van kleur de slachtoffers.  

Vuist maken
Dat de Indianen door de witman schandelijk behandeld zijn, staat buiten kijf. Minder wordt er echter gesproken over het onrecht dat de Native Americans elkaar aandeden. Verbaasd over een van de talrijke indiaanse oorlogen, vroeg een blanke aan een stamhoofd of de Indianen niet beter samen een vuist konden maken tegen de opdringende kolonisten. Dat ging er bij de chief niet. Als het ene Indianenvolk betere jachtvelden had dan een ander, lag het voor de hand die in te pikken zodra de mogelijkheid zich voordeed. De kolonisten waren qua jachtvelden oninteressant. Zo simpel was het.

Wraakproduct
Hoe dom kan je zijn, vraag je je als superieure blanke af. Hoewel: superieur? In de plantenveredeling waren de indianen minstens onze gelijke. Hun tabak vond ingang bij alle volkeren en kan door de schadelijkheid worden gezien als de wraak van de roodhuiden. Zegenrijke uitvindingen van de Indianen, zo constateerden wij al kilometervretend, waren daarentegen de bruine boon, de mais en de “oerhollandse” aardappel.
“En de tomaat, natuurlijk,” zei ik. “Ik zou trouwens wel pizza lusten, als we eindelijk thuis zijn.”
“Goed idee’’, antwoordde mijn partner. “Maar dan wel een lekkere, zo’n échte Italiaanse.”

De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten