vrijdag 29 april 2022

Feesten moet mogen

Mag je een feest organiseren terwijl miljoenen Oekraïners have en goed verloren hebben en/of in het buitenland bivakkeren, terwijl de achterblijvers door Russische granaten in stukken worden gereten? Heb je recht op gezelligheid en plezier terwijl de inwoners van de gigastad Shanghai wegens corona opgesloten zijn in hun kleine flatjes en ons eigen land zucht onder een gierende inflatie waarvan het einde nog niet in zicht is?     

Mijn vrouw en ik
Mijn vrouw (2 mei 1953) en ondergetekende (18 april 1951) hebben op Koningsdag onze traditionele verjaardagsparty gehouden. Vorig jaar was hij verlaat en het jaar daarvoor geschrapt wegens coronabeperkingen. Daarvóór hebben we elke Konings- en eerder Koninginnedag met familie en vrienden lol gemaakt. Ook tijdens de wrede oorlog in Syrië, de vliegramp in Oekraïne en tal van andere catastrofes, ver weg en dichtbij.
Natuurlijk verandert de betekenis van het event naarmate we ouder worden. We blikken vaker dankbaar op onze levens terug en denken minder aan de onzekere toekomst.

Dagboek voor Anne
Als je met het leed in de wereld rekening houdt, kun je nooit feesten. En wat het persoonlijk perspectief betreft, is Anne Frank ons lichtend voorbeeld. Op 12 juni 1942 werd zij 13 en dat werd gevierd. Zij kreeg zelfs als cadeau een roodgeruit schrift om een dagboek bij te houden. “Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen,” lezen we op de afbeelding in Rian Verhoeven’s Anne Frank was niet alleen (2019).
Vader Otto Frank moet hebben geweten dat zijn dochter vooral narigheid te wachten stond. De vorige maand nog was de jodenster ingevoerd en moesten joodse ingezetenen geld en sieraden inleveren bij de bank Lippmann Rosenthal. Van zijn Duitse contacten wist Frank dat dit nog maar het begin was. Toch zal hij blij zijn geweest die dag.

Op naar Bevrijdingsdag
Het lijkt het beste om het joodse spreekwoord te volgen: “leef matig maar vier alle feesten.” A.s. woensdag 4 mei herdenk ik de slachtoffers van de Nazi’s vlakbij op het Merwedeplein, bij het beeldje van Anne die vertrekt naar het achterhuis.
Donderdag zal ik Bevrijdingsdag vieren. En volgend jaar weer partyen op Koningsdag. We moeten het leed van de wereld de aandacht geven die het verdient, maar er niet steeds aan denken. Dat vermeerdert alleen maar de totale hoeveelheid ellende en lost niets op.

De simpelste manier om te reageren is via facebook of
michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten