vrijdag 3 maart 2017

Diederik doet succestest, zakt voor lachen

Mijn hoofdpersoon Diederik heeft besloten aan zichzelf te gaan werken. Dan gaat hij misschien meer van zichzelf houden en hopelijk ik meer van hem. Hij kwam op het idee toen hij in de Amerikaanse boekhandel in Amsterdam een boek zag met de titel Unlimited power. Het was van ene Anthony Robbins, die eerder de internationale bestseller Awaken the giant within schreef. De titels spraken Diederik wel aan, want hij voelt zich op het werk en thuis een machteloze dwerg. Hij wil competentie, hij wil de wereld verbazen. 

             

Succes = lachen
Hij slaat het boek open en leest op het voorblad een citaat van de Amerikaanse filosoof Ralph Emerson (1803-1882): Succes is: to laugh often and much. Dat vindt Diederik flauw, hij lacht sinds zijn overplaatsing zelden en dan vooral met collega Iris, sporadisch met zijn vrouw Claudia. Maar lachen is toch geen teken van succes! Hij leest verder: To win the respect of intelligent people. Dit zinnetje maakt hem blij, want zijn vrouw is slim en hij heeft veel snuggere vrienden. Ook het volgende: To win the affection of children klinkt aangenaam. De meeste kinderen zijn bij hem op hun gemak.
Bemoedigd leest Diederik door: To find the best in others. Doet hij dat wel voldoende? Hij aarzelt en geeft zichzelf een zes min, leest dan de laatste twee zinnen. To leave the world a bit better.

Sommige leraren
Of hij de wereld een beetje beter zal achterlaten betwijfelt Diederik. Hij is toe aan een whisky, Jack Daniels was in de aanbieding. Twee glazen later komt Claudia thuis. Hij leest haar de  definities van succes voor.
“Hij zegt niets over liefde voor vrouwen,” is haar oordeel. Damn, denkt Diederik, hoe Claudia altijd met kritiek klaarstaat! Hij onderdrukt zijn ergernis en legt op serieuze toon uit.
“De  liefde van kinderen winnen, dat zinnetje gold in Emersons tijd ook voor het winnen van de liefde van vrouwen. Men zag vrouwen als kinderen, dat is bekend.”
Ze kijkt hem twijfelend aan en hij vervolgt.
“En ik vind ook dat er gelijkenissen zijn. Sommige leraren bijvoorbeeld…”
Door het noemen van haar beroep begint het bij Claudia te dagen en zegt ze met stijgende verbazing.
”Je maakt een van je flauwe grapjes. Jij, Diederik Somberman, maakt ineens weer een grapje. Dat Unlimited power lijkt me een heel goed boek voor jou.”               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten