vrijdag 24 februari 2017

Relatietherapeut kan zorgen voor productieve liefde

Ik heb ernstige relationele problemen. “Dat verbaast me niets,” zal de lezer zeggen.
”Je roman is sterk autobiografisch en een van de thema’s is de huwelijkscrisis van de hoofdpersonen. Dan weet ik genoeg.” Nu ontken ik niet dat mijn vrouw en ik af en toe met elkaar praten in een sfeer van openheid. Sommige zinnen krijgen dan een akoestisch accent. Gewoonlijk zijn we blij met elkaar. Verder heb ik geen minnares en leef ik in harmonie met mijn familie en vrienden. Mijn relaties met mensen van vlees en bloed zijn in het algemeen warm.




Moord op Holmes
Het probleem zit hem in de al eerder gemelde koele relatie met mijn personages. Die moet ik absoluut verbeteren, wil ik geïnspireerd aan de gang kunnen blijven met het verhaal. De Britse auteur Arthur Conan Doyle begon te balen van zijn populaire speurder Sherlock Holmes en liet hem in Zwitserland in een kloof storten om niet meer over hem te hoeven schrijven. Zijn Zweedse collega Henning Mankell bevrijdde zich van inspecteur Kurt Wallander door hem Alzheimer te laten krijgen. Het is duidelijk dat de spanningen tussen schepper en schepping hoog kunnen oplopen en het einde kunnen betekenen van zeer succesvolle projecten.               

Heikel onderzoek
Tot nu toe heb ik geprobeerd mijn personages aardig te vinden, maar daar gaat het misschien niet om. De Nederlandse schrijver Őzkan Akyol liet zich voor zijn nieuwste boek Turis sterk inspireren door zijn vader, hoewel hij hem haat.
Een zeer belezen vriendin mailde me over deze kwestie dat schrijvers van goede boeken “van hun personages houden, hoe slecht of gestoord ze hen ook maken”. Die alles vergevende liefde zorgt ervoor dat “de lezer de personages gelooft.”
Als dit waar is, heb ik nog veel te doen. Eerder sprak ik in dit blog het verlangen uit naar hulp van een ordenende redacteur. Momenteel heb ik meer behoefte aan een gespecialiseerde relatietherapeut. Die zal me zeker vragen om Diederiks sterke en zwakke punten te inventariseren. Gezien het autobiografische karakter van mijn boek is dat een heikele onderneming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten