vrijdag 23 februari 2024

Voorspellen is het probleem

Voorspellen is moeilijk, zeker waar het om de toekomst gaat, zei de Engelse premier Winston Churchill (1940-1945). Niet alle voorspellingen geven een getrouw beeld van de toekomst en zijn alleen bedoeld om gerust te stellen. We kennen allemaal de beelden van een zwaar gewonde tegen wie geruststellend wordt gezegd ”you're gonna be alright,” hoewel dat duidelijk niet zo is. 


Leidend boek
Voorspellen is eenvoudig voor wie gelooft in de bijbel of een ander heilig boek dat verleden heden en toekomst beschrijft. Het werd ingewikkelder toen de mensen het boek bevestigd wilden zien in de realiteit van alle dag. Sommige optimisten dachten dat dit kennis was die we geleidelijk zouden opbouwen. Als we eenmaal het heden volmaakt begrepen dan was de toekomst ook een open boek. Zeker sinds de verrassende opkomst van internet is deze blijmoedige visie uit de mode geraakt. De alomtegenwoordigheid van deze informatietechnologie konden we niet voorzien.

Iets zeggen
Toch kunnen we wel iets over de toekomst zeggen, omdat wonderen erg zeldzaam zijn. Zo is het mogelijk dat partners in een vastgelopen huwelijk na jaren de weg naar het geluk vinden, maar die kans is niet erg groot. Ook de kans op grote rijkdom is niet zo groot, al heb ik twee kinderen die meer verdienen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

Mutatis mutandis geldt dit ook voor toekomstige kleinkinderen. Zij kunnen medische afwijkingen hebben, die een normale opvoeding (en indeed een bevredigend leven) onmogelijk maken. De kans daarop is echter niet zo groot. 

Gruwelluw
Ook afzichtelijke armoede of een situatie van oorlog zal de komende generatie bespaard blijven. Ongetwijfeld zullen ze met Europese militaire expedities te maken krijgen. Met de gruwelen van het slagveld zullen ze niet geconfronteerd worden. 

Ik zie de toekomst dus vol vertrouwen tegemoet, al kan ik die niet voorspellen voor mijn kinderen. Helaas.

 (eindredactie: Angeline Jansen)

De eenvoudigste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Open op de klaplijst Reageer als en klik op Naam/URL. Voer je naam in en gebruik als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan gepubliceerd onder jouw naam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten