vrijdag 2 februari 2024

Gebrek aan nachtrust

Ouders van kleine kinderen klagen vaak over het gebrek aan een ongestoorde nachtrust. Ik herinner mij dat ook nog goed, dat gevoel van eindeloze vermoeidheid. Eerst de huilende baby’s. Als die periode voorbij is, wordt het kind wakker op onchristelijke tijdstippen om te spelen. Later moet je klaarstaan om te halen en te brengen, omdat ze nog toch niet bij een vriendje willen slapen of omdat ze op zaterdagochtend om negen uur op het sportveld willen staan. “Als ze naar de middelbare school zijn, dan krijg je tenminste rust,” zeggen ouders hoopvol en dat is ook zo, want de kinderen slapen lang uit en gaan bijna helemaal hun eigen gang.



Onwillig
Een ongestoorde nachtrust is de ouders ook dan nog niet gegund, want niet het rumoer van de kinderen, maar het getob van henzelf over hun nageslacht houdt hen wakker. Gaan ze wel op tijd slapen en komen ze wel op tijd op school? Maken ze hun huiswerk? Hebben ze de juiste vriendjes of vriendinnen? Blowen ze niet teveel? Informatie van de kinderen is moeilijk los te weken en onbetrouwbaar bovendien.

Af en toe grijp je in en gaat overhoren, maar door de stille tegenwerking van het kind laat je dat na een paar keer zitten. Of je doet de scholier op een dure huiswerkcursus die teleurstellend weinig oplevert. Met onwillige honden is het nu eenmaal slecht hazen vangen.

Externe opvoeder
Mijn middelste zoon Laurens was een ramp op de middelbare school. Zijn motivatie was zo gering, dat hij als ooit veelbelovend VWO-ertje begonnen, met moeite het HAVO-diploma behaalde. Hij hoefde immers geen diploma te hebben voor chef-kok en dat wilde hij worden. Hij kan inderdaad uitzonderlijk goed koken.
Wij zagen er niets in, maar dat nam hij ter kennisgeving aan. Anders was het toen een chef-kok op zijn werk vroeg of Laurens vond dat een chef als hij veel verdiende. Laurens beaamde dat. Toen zei de chef dat hij er nooit iets bij kreeg, hij had een eindrang. Vervolgens vroeg de chef of Laurens goed kon leren en die bevestigde ook dat.
“Dan zou ik dat maar doen.”
En dat deed Laurens, zodat hij zijn bachelor in de psychologie behaalde en samen met een vennoot het bedrijf Remind Learning uit de grond stampte. Dit bedrijf wordt ingehuurd om middelbare scholieren te motiveren. Laurens wil hen een middelbare schooltijd zoals van hemzelf besparen.

Bekwamer
Eenmaal gaan kinderen het huis uit en dan valt er een last van je af. Jouw taak is af of beter gezegd: overgedragen aan een hopelijk bekwamere generatie, die zelf haar wereld zal inrichten. En die vele jaren slecht zal slapen.

(eindredactie Angeline Jansen)

De eenvoudigste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Open op de klaplijst Reageer als en klik op Naam/URL. Voer je naam in en gebruik als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan gepubliceerd onder jouw naam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten