vrijdag 23 juni 2023

Makelaars voor het onvoorstelbare

De bekendste makelaar is Cornelis Droogstoppel Makelaar in kofij, bij wie het manuscript van de Max Havelaar (1860) terecht kwam. Woningeigenaren onder ons krijgen een paar keer in hun leven met makelaars in vastgoed van doen. Ze hebben een matige reputatie qua integriteit en transparantie en worden vaak gezien als noodzakelijk kwaad.
“Hoe kun je anders kopers vinden?” zegt iedereen. “En alle mensen die huizen kopen en verkopen, nemen een makelaar.” Tja, tegen die argumenten valt natuurlijk niet op te redeneren en daarom floreert de branche.

Twintig mille
De deskundigheid van makelaars wisselt, maar ze hebben allemaal een helder beeld van geld. Anders dan hun publiek, waarvan de meesten nog net weten wat de wintersport kost of een tweedehands auto, maar boven de tien of twintig mille hangt een waas. Over een miljoen weten we dat het veel is en dat je er dure dingen mee kan aanschaffen en een luxe leven leiden. Een miljard is helemaal veel, maar hoeveel? De opmerking dat een miljard duizend keer een miljoen is, helpt het voorstellingsvermogen niet.

Plaats en tijd
Nu zullen de meeste mensen weinig met miljarden te maken krijgen, maar een flatje kost een paar honderdduizend euro en een beetje huis doet al snel een miljoen. De maandlasten regelen we met de bank. De makelaar moet zorgen dat het geldbedrag voor een huis er is op het moment van overdracht. Dat zijn onvoorstelbaar veel euro en die moeten er allemaal zijn op een bepaalde plaats en tijd. We kunnen een paar honderd euro snel aanzuiveren met onze telefoon. Maar als er vijf mille tekort is, gaat de transactie niet door. Daar zorgt de makelaar nu voor, voor die tonnen die er moeten zijn. Zodat u kan kijken hoeveel u iedere maand betaalt.  En nog twintig jaar lang moet betalen, maar dat is de verre toekomst, onvoorstelbaar.

De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan onder jouw naam

  

1 opmerking:

  1. Mooie psychologische verklaring voor het feit dat een verschil van 4% hyptheekrente niet resulteert in een betekenisvolle afname van de huizenprijzen. In elk geval, niet op de meest gewilde huizen. Die zijn altijd onvoorstelbaar duur geweest;)

    BeantwoordenVerwijderen