vrijdag 6 januari 2023

Slechte teksten, grote successen

Vader Abraham (Pierre Kartner) is niet meer. Hij kan ons dus niet meer teisteren met zijn lege en/of kromme teksten, waaraan je niet kon ontkomen, want Kartner was succesvol, wereldwijd.

Viraal café
Een van Kartners songs, Daar in het kleine café aan de haven (1976), werd door ruim tweehonderd andere zangers gecoverd, onder andere als de klassieker The red rose café. Van zijn Smurfenlied (1977) werden in verschillende talen 25 miljoen exemplaren verkocht.

In Nederland “bewoonde“ Kartner in de jaren zeventig de nationale hitparade met liederen als Hoera retteketet (een hoeraatje voor het kabinet) en Uche uche uche (het barst hier van de muggen). In de jaren tachtig werd Kartners succes minder, volgens hem zelf door gebrek aan aandacht van de media. Die konden echter weinig met de auteur van teksten als:
Wij (de Smurfen) pakken jou bij je lurven
Als je niet gelooft dat we leven en bestaan

Van het Café aan de haven vernemen we:
De toog van koper
toch ligt er geen loper
Zinnen die niet suggereren dat deze rijmelaar veel te zeggen heeft, of wil delen.

Bekende Lapjes
Doet de tekst er dan helemaal niet toe? De tekst van Patches (Lapjes) heeft in het Nederlands geen inhoud, maar iedereen kan Patsy (1962) meezingen, zodra hij hoort:
ook al woon je in een krot
met de huisdeur kapot…
Een geforceerd rijm, maar juist daarom memorabel.
En daar gaat het om, zinnen moeten in je hoofd blijven hangen. Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels helpt het daarbij als de tekst rijmt, hij lijkt meer waar. Behalve memorabel, is een sterke tekst ook opvallend en authentiek, lezen we op de website van musicianwithamission. Inderdaad heeft de vertaler van Patches een opvallende zin geschreven en tekstdichter Kartner was zeker authentiek.
Schrijfcoach Gary Uwer geeft de kern van de zaak: “A good song lyric is any collection of words that creates an emotional response in a listener.” Vervolgens werkt hij een vijfpuntenplan uit om tot een succesvolle tekst te komen. Wijlen Pierre Karstner laat zien dat het ook zonder kan.

Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie)

De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan onder jouw naam geplaatst 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten