vrijdag 16 september 2022

Multitasken met de caravan

Als mobiel vakantieverblijf lijkt de caravan verdrongen te worden door de camper. De kampeerterreinen zijn vol verbouwde VW-busjes met uitklapdak (voor extra hoogte) en Berlingo-bestelwagentjes met alleen bedden (omdat je in warme landen toch buiten leeft). En natuurlijk staan er enorme Adria’s en Globetrotters met keerbare autostoelen voor de zitruimte en een groot stuurwiel, waarachter bijna steeds een man zit, met een gezicht alsof hij de verantwoordelijkheid draagt voor een professionele vrachtcombinatie met aanhanger.

Macramékunst
De meeste sleurhutten hebben een nieuw leven gekregen als stacaravan. In veel landen fungeren ze als permanente vakantiehuizen. Ze worden uitgebreid met allerlei aanbouwsels en voorzien van een terras en een tuintje. Kabouters en een vlaggenmast buiten, macramékunst achter het raam. De mens heeft geen luxe woning nodig om gelukkig te zijn. Alleen een camping met betaalbare plaatsen en aardige buren.

Afsluitbaar
Omdat ze waterdicht zijn en afsluitbaar zie je caravans verder overal waar behoefte is aan schuilplekken en opslag van gereedschap, zoals bij tuindersbedrijfjes. Een bijzonder experiment in de negentiger jaren was om schrijvers er te laten verblijven in ruil voor een A4-tje fictie per dag. Dit zou het blad Schrijver en caravan voeden, waarvan de opbrengst de campingkosten moest dekken.
Het initiatief kreeg rijkelijk publiciteit en de schrijfcaravan stond op diverse manifestaties, waaronder Oerol op Terschelling en de boekenmarkt in Deventer. Het blad, waarvan sinds 1995 zeven nummers verschenen, verkocht echter slecht. Het experiment werd gestaakt en de caravan ging later in vlammen op, anders had hij vast een nuttige bestemming gevonden. 

Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie

De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan onder jouw naam geplaatst 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten