vrijdag 26 augustus 2022

Bisolvon bekt sexyer dan broomhexinehydrochloride

Als je hoest, raden vrienden je Bisolvon aan om het taaie slijm op te lossen, broomhexinehydrochloride zegt ze niks. Een reuma-aanval wil je een halt toeroepen met Remicade, liever dan met infliximab. En dat is ook de bedoeling van een merknaam, dat hij vertrouwen inboezemt en lekker in de mond ligt.

Wereldwijde mab
Geneesmiddelen hebben drie namen. De eerste is die van de werkzame stof, de chemische formule. Die wordt geregistreerd bij de toezichthouder, voor Europa het European Medicine Agency (EMA) in Amsterdam. De meeste medische professionals zal deze naam weinig zeggen over de toepassing, vandaar de informatieve vaknaam die toepassing en werking aangeeft.

Bij het al genoemde vaknaam infliximab staat in voor een immunologische aandoening en de x voor reumatische artritis. Verder is het een monoclonale antibody, een mab dus, een beschermende stof die door een genetisch gemanipuleerde cel wordt afgescheiden. Deze naamgeving is zeer informatief, maar levert evenmin als de chemische samenstelling makkelijk uitspreekbare namen op. De naam is wel eenduidig en internationaal, terwijl de farmaceuten in de marketing tegen elkaar opbieden met aansprekende fantasienamen.

Levensreddende schokken
Van de drie namen kom je in de literatuur alleen de marktnaam tegen en dan zelden. De Mexicaanse schrijfster Leonora Carrington schreef in Down below (1944) over het hartmedicijn Cardiazol: “Stuiptrekkingen schokten door mijn lichaam, ik was hartverscheurend afzichtelijk en trok grimassen die zich over mijn hele lichaam voortzetten. Toen ik bijkwam, lag ik naakt op de grond.”
Gerrit Krol luchtte in Duivelskermis (2007) zijn hart over het Parkinsonmedicijn Levodopa dat
“… bij toediening de patiënt weer een bijna-normaal mens maakt. Het gaat echter gepaard met een bijverschijnsel: het creëert spoken, demonen en macabere toestellen waarvan je je geen voorstelling kunt maken als je ze niet gezien hebt.”
Afschrikwekkende verhalen, terwijl medicijnen alleen toegelaten worden als ze bijna alle gebruikers goed doen. Veel middelen zijn levensreddend of stellen mensen in staat een normaal leven op te bouwen in plaats van weg te kwijnen. Maar aan dat soort wonderen zijn we gewend; de literatuur wil uitzonderingen.

De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Vreemd genoeg komt jouw naam dan in het reactieveld 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten