vrijdag 4 maart 2022

De oude wereld lijkt al ver terug

"Ik heb het ten dele aan mezelf te wijten," zegt de hoofdpersoon van Grunbergs De man zonder ziekte (2013) over zijn doodvonnis. "Ik had een paar stappen vooruit moeten denken." Die uitspraak kunnen alle politici zich aantrekken die Poetin in Oekraïne jarenlang zijn gang lieten gaan en dat zijn de meesten.
Grunbergs Sam is trouwens het symbool van veiligheid: behalve kerngezond is hij ook Zwitser. In Dubai krijgt hij echter ten onrechte de doodstraf wegens spionage. Het kan verkeren.

Onverschillig
Grunbergs roman gaat over een individu dat zijn gevoel van veiligheid verliest. Datzelfde geldt enigszins voor Sara Novic’s Girl at war (2016) over de Balkanoorlog. Sara’s girl komt uiteindelijk in New York te wonen en constateert dat ze de kantoren van de Verenigde Naties onverschillig voorbij loopt ‘terwijl ze als kind in Kroatië zoveel hoop voor haar hadden vertegenwoordigd’. Vervang VN door EU en hetzelfde geldt voor iedere Oekraïner en misschien ook voor ons West Europeanen. Sinds de val van de Berlijnse Muur waanden wij ons veilig. Rusland was op de goede weg en zou naar ons toe groeien.  

Jodiumpillen
Door de inval in Oekraïne is alles anders. Nederlandse drogisten kunnen de vraag naar jodiumpillen niet aan, zo bang zijn mensen dat Poetin een kernoorlog ontketent. We mogen aannemen dat het zover niet komt en de oorlog in Oekraïne eindigt met een compromis, bijvoorbeeld met een volkstemming in de Donbas en acceptatie van de Russische inlijving van de Krim.
Als Moskou vrede gesloten heeft, krijgen we dan weer business as usual? Of maken we een paradigm shift mee, waarbij Rusland een permanente dreiging vormt en het westen zich verschanst achter een groeiende barricade van vreselijk wapentuig. De tijd zal het leren. Zeker is nu al, dat Poetins geplande Blitzkrieg een misrekening was. Ook wordt Rusland voelbaar armer. Nu door de kosten van dit conflict en later door de noodzaak om de grotere defensiebudgetten in Europa te matchen. Zelfs na een overwinning zal alleenheerser Poetin minder stevig in het zadel zitten.

Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie)

De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld


Geen opmerkingen:

Een reactie posten