vrijdag 18 maart 2022

Vrouwelijke helden krijgen zelden erkenning

Het lijkt zo’n populair romanthema, gedwongen afscheid en een onzeker weerzien. Het gebeurt in elke oorlog, dat de mannen ten strijde trekken, om terug te keren als helden, al dan niet gehandicapt. Of als lijk. De vrouwen moeten met de kinderen eindeloos in de rij staan, bij de douane of de bakker. Of spelletjes met de kinderen doen in de schuilkelder. Hun toekomst is net zo grimmig als die van hun man, maar heldendom zal hun niet ten deel vallen.


Samen sterk
Van hun man gescheiden vrouwen worden zelden romanfiguren. Mannelijke romanhelden zijn er in overvloed, terwijl ook de anti-helden bij schrijvers populair zijn. In Im Westen nichts Neues beschrijft Erich Maria Remarque hoe zijn hoofdpersoon aan het eind van zijn verlof afscheid neemt van zijn moeder. Die heeft zich steeds ingehouden, maar stelt nu de hamvraag:
“War es sehr schlimm draussen, Paul?” Haar zoon weet niet wat hij daarop moet zeggen, de hel van de loopgravenoorlog beschrijven lijkt hem zinloos. Tenslotte antwoordt hij geruststellend:
“Wir sind ja mit vielen zusammen, da ist es nicht so schlimm.”


Moedig volhouden
Voor vrouwelijke helden houd ik mij aanbevolen. Eén schiet er mij te binnen en die wordt door haar omgeving als naïef beschouwd, Clary uit de Cazalet Chronicles van Margaret Atwood. Haar vader is verdwenen tijdens een geheime operatie in Frankrijk. Iedereen neemt aan dat hij door de Duitse bezetter is gedood, temeer omdat hij bij de bevrijding van Frankrijk niet opduikt. Zelfs zijn vrouw denkt dat hij dood is, maar dochter Clary blijft hem brieven schrijven, die ze wil overhandigen zodra hij terugkomt. Op die manier is hij meteen op de hoogte. Als ze door iedereen voor gek is verklaard, komt haar vader thuis. Het vereist veel moed om jarenlang als enige in iemand te blijven geloven, heldenmoed.

 De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten