vrijdag 26 juni 2020

Voor mij hebben uitgevers wél nut

Vroeger, lang vóór de eerste corona-golf, kocht je boeken bij de boekhandel. Die had de best lopende titels in voorraad. Andere Nederlandstalige boeken bestelde hij voor je bij het Centraal Boekhuis. Dan kon jij je boek na een paar dagen in de winkel ophalen.
 


Dure boeken
De uitgevers speelden een cruciale rol. Boeken produceren was duur. Alleen bij grote oplages was het mogelijk een boek tegen een interessante prijs aan de lezer aan te bieden. De veelal handgeschreven tekst werd door een typiste op papier uitgetikt en vervolgens door de drukker in loden letters gezet. Dat zetsel werd dan weer op papier afgedrukt. De uitgever coördineerde verder de redactie, de correctie, het omslagontwerp, het inbinden en de promotie bij de pers en de boekhandel. En last but not least: de uitgever financierde dit gecompliceerde proces. Mede door de hoge vaste boekenprijs verdienden zij goed geld.
   

 Uitgeverij Cornelisse
Er is allerlei vooruitgang geweest in het zet- en drukproces, maar de game changer was printing on demand. Investeren in een voorraad boeken was alleen bij bestsellers interessant. Bij kleinere oplages was de rol van de uitgever als financier uitgespeeld. Ook zijn rol als leverancier en adviseur van de boekhandel werd uitgehold. De fysieke boekwinkels raakten hun monopolie kwijt aan webwinkels die een veel groter assortiment hadden en aan huis bezorgden. Dit had een grote weerslag op de financiële resultaten. Geldnood dreef de uitgevers in elkaars armen, zodat klinkende namen samenhokken op bedrijventerreinen.
Prestige en toegang tot de pers zijn het voornaamste wat de uitgevers te bieden hebben. Paulien Cornelisse en Arnon Grunberg hechten niet aan deze functie: zij kunnen zelf genoeg publiciteit genereren en geven hun eigen werk uit. Voor mij ligt dat anders. Ik heb alleen dit blog om ruchtbaarheid te geven aan mijn roman. Self publishing is voor mij tweede keus.  

Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie)

De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten