vrijdag 5 juni 2020

Het worden 288 pagina’s

Ik heb zojuist de pdf ontvangen van wat nu Zelfs een kleine promotie heet. Ziet er professioneel uit. Het vroegere Leven is niet mijn hobby telt 288 pagina’s, ongeveer net zo veel als Blauwe maandagen waarmee Arnon Grunberg in 1994 furore maakte. Zijn debuut beleefde alleen al in het eerste jaar zeven drukken.
Nederlandse romans zijn in het algemeen van een handzame dikte. J.J. Voskuils Het  bureau is met 5000 pagina’s in zeven kloeke delen een uitzondering in ons spraakgebied.


Arnon Voetnoot
Het zal geen toeval zijn, dat Voskuil pensionado was, toen hij zijn kolossale werk vorm gaf. Zelfs succesrijke Nederlandse en Vlaamse schrijvers moeten hun inkomen aanvullen met honoraria voor lezingen en columns. Zo schreef Grunberg gedurende acht jaar dagelijks een actuele Voetnoot van 150 woorden voor de front van de Volkskrant, van 2010 tot 2018.
Dat hij daarnaast nog drie romans schreef, mag een wonder heten. Boeken van Angelsaksische omvang zijn hier niet te verwachten. De Amerikaanse schrijfster Witney Scharer kreeg in 2017 voor haar debuut Age of light een voorschot “north of one million dollar”. De roman over een fotomodel dat kunstenaar wil worden, kwam pas twee jaar later in de winkel.

Ken Jetset
Het zal duidelijk zijn dat gevestigde auteurs zoals de Brit Ken Follett grotere voorschotten kunnen bedingen en vermogende mensen zijn. Follett houdt wel van het jetset-bestaan – als hij niet aan het schrijven is of zijn miljoenen beheert.
Na een reeks thrillers verraste hij zijn fans met een vuistdikke roman die in de middeleeuwen speelt, Pillars of the earth (1989). Vele romans later, in 2007, kwam het even dikke en degelijke tweede deel uit: World without end. Intussen was Follett aan de slag gegaan met een trilogie over de twintigste eeuw. “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister,” waarschuwde Goethe, maar Follett could not care less. Deel 1, Fall of giants (2010) zette de toon met 920 dicht bedrukte pagina’s. Lui is Ken niet. Hij publiceerde na zijn 65ste nog twee volumineuze romans. Maar het creatieve en productieve hoogtepunt van schrijvers ligt bijna altijd lang vóór de AOW in zicht komt. Ik ben in mijn creatieve nadagen: 288 pagina’s is best mooi.  


 De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten