zaterdag 25 juli 2015

Wie schrijft, blijft gelukkig maar even

Wie schrijft die blijft is een uitdrukking die de auteur in spe hoop geeft in moeilijkere fases van het scheppingsproces. Weken en maanden zit de kunstenaar achter zijn tafel te tikken. Om hem heen doen mensen gewichtige dingen op hun werk of gaan zorgeloos van het ene amusement naar het ander. De schrijver bezoekt natuurlijk ook vermaak, maar zijn werk laat hem nooit lang los. Logisch dat hij zich wel eens afvraagt of hij zijn tijd niet beter kan besteden. Zijn antwoord is nee, want hij denkt en hoopt een kunstwerk te maken dat nog jarenlang lezers zal vinden en vermaken.

Sigaretten en schrijfmachines

Die vermeende duurzaamheid van het boek veroorzaakt allerlei problemen, want de wereld verandert en de techniek ontwikkelt zich in hoog tempo. Scènes raken snel gedateerd. Soms is dat een voordeel. Neem de volgende zin “Diederik draaide een nieuw vel papier in zijn schrijfmachine en stak een sigaret op“. Het is meteen duidelijk dat dit zich afspeelt in een onvoorstelbaar ver verleden. Voor de jongere lezer heb ik daarom een foto toegevoegd van een jonge Diederik-lookalike tijdens een nachtdienst bij de Wereldomroep. Overal schrijfmachines, bakjes en mapjes. Nergens een beeldscherm. Omdat roken op het werk tegenwoordig uiterst gevoelig ligt, heb ik mijn held etend weergegeven.

Porsche met i-pod

Lastiger wordt het met scènes uit het heden. Je wilt technische details geven voor de herkenbaarheid. Je doet een personage een Porsche Carera cadeau om te laten zien dat hij succesvol en dynamisch is. Over tien jaar is deze vervuilende benzineauto waarschijnlijk het symbool van zijn asociale behoudzucht en maatschappelijke neergang.
Lastiger nog is de elektronica. De TomTom zal over een paar jaar verdwenen zijn, net als de i-pod: navigatie en muziekluisteren doen zelfs ouderen dan op de telefoon. En hoelang zullen we die “afstandsbediening van ons leven” nog nostalgisch aanduiden met haar historische spraakfunctie?

Eeuwig sluimeren

Het is onmogelijk om een goede balans te vinden tussen een verslag met levendige eigentijdse details en een verhaal dat duurzaam is en dus minder direct. Misschien moet je er ook geen probleem van maken. Zelfs veel bestsellers lopen maar een paar maanden als een trein en raken daarna in de vergetelheid. De voorraad wordt uiteindelijk gerecycled. Bij de schrijver en zijn vrienden handhaven enkele boeken zich nog enige decennia op de plank. Eén exemplaar sluimert in het depot van de Koninklijke Bibliotheek. Het zal daar eeuwen blijven, vergeten.
Het reactieveld komt tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Wil je iets opmerken? Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Alleen je naam komt in het reactieveld. Het reactieveld komt tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Probleem met plaatsing? Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Alleen je naam komt in het reactieveld.

           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten