vrijdag 12 april 2024

De tropen lokken in de lente

Nu de lente in de lucht zit, moet ik vaak aan de tropen denken. Niet dat ik verwacht dat Global Warming de temperatuur hier tot boven de 40° zal opstuwen; het zijn de zonnige ochtenden vol belofte die mij doen denken aan veel zuidelijker streken. 


Beloftevol
Het meest veelbelovend waren de ochtenden in Indonesië. Ze waren fris maar aangenaam,   zonder een spoor van kou. Een milde ochtendwind vulde de lucht met een paradijselijke geur en hoewel je wist dat binnen 2 uur de zon genadeloos zou schijnen en de hitte niet te harden zou zijn, was het nog niet zover en leek het zelfs onwaarschijnlijk dat het zo ver zou komen. Het was zonnig, maar zoals op veel plaatsen in de tropen was het geen bijzonder mooi weer. Af en toe viel er zelfs een regenbui maar het was warme regen zodat hij nauwelijks verkoelend was. 's Avonds zakte de temperatuur niet merkbaar of wij gingen te vroeg naar bed om voorbereid te zijn op weer een ochtend die zwaar was van geur en beloftes, die niet werden nagekomen.

Geweld
Het ideale weer leerde ik kennen in Mali in West-Afrika. Een brede strook van het land wordt bevloeid door de Niger zodat het daar betrekkelijk groen is, temeer omdat de rivier periodiek overstroomt en het land vlak is. De zware ochtendgeur ontbrak, maar het was stralend weer, een zon scheen iedere dag en de hele dag. De zon beukte net zo genadeloos op ons neer als in Indonesië, maar de lucht was droog, wat het zonnegeweld goed te verdragen maakte. Het was gewoon mooi weer iedere dag, met een welkome afkoeling in de avond, die vroeg viel. Niet dat de inwoners nachtdieren waren, al weet ik dat niet zeker, omdat de verlichting beperkt was tot een olielampje dat sommige mensen met zich mee droegen als ze uitgingen. 

Na de voltooiing van dit blog zie ik dat het weer betrokken is. Het zal waarschijnlijk gaan regenen. We gaan kijken of we aan de Riviera op vakantie kunnen, zon gegarandeerd.

(eindredactie: Cécile Sanders)

De eenvoudigste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Open op de klaplijst Reageer als en klik op Naam/URL. Voer je naam in en gebruik als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan gepubliceerd onder jouw naam


Geen opmerkingen:

Een reactie posten