vrijdag 8 december 2023

Een Nederlands geluid uit de VS

Het boek heet Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme (2023) en daar gaat het ook over. Schrijver is Bernie Sanders, een rivaal van president Joe Biden. Succesvol, maar geen echte kanshebber, want socialist. Hij trekt bijvoorbeeld het innovatieve nut van miljardairs in twijfel, die onder andere de media beheersen en mensen als de auteur geen kans geven.  

Grijze koppen
In de VS vindt een worsteling pIaats tussen bejaarden, de president is 81, zijn belangrijkste tegenspeler Trump is 77 lentes jong. Ter vergelijking: Mark Rutte is 56, zijn nationale rol lijkt uitgespeeld.
Gezien de Amerikaanse mores is het niet uit te sluiten dat de man die het presidentskandidaat Joe Biden moeilijk maakte tijdens de primaries ook bejaard is en inderdaad: Sanders is 82, en dat is te merken ook. Hij richt zich tot jonge mensen en spreekt hen ook als zodanig aan, terwijl zij zich  volwassen voelen en dat vaak ook allang zijn. Het kan zijn dat de vertaler er nog een schepje bovenop heeft gedaan, maar woorden als klassenstrijd en arbeidersklasse klinken achterhaald.


Oud nieuws
Veel dingen waar hij bitter voor strijdt hebben wij al. Een universele ziektekostenverzekering bijvoorbeeld. De Amerikanen kennen sinds de jaren zestig Medicare voor 65-plussers en gehandicapten. Voor de werkenden bij grote bedrijven en overheidsinstellingen heeft de werkgever een verzekering afgesloten. De overigen lopen grote risico’s. De ziekenhuizen mogen hen niet weigeren als ze een ongeluk hebben gehad en acute kwalen hebben, maar zodra het gevaar geweken is, staan ze op straat. Zo’n 50 miljoen mensen in de VS leven zo. Sanders streeft naar verlaging van de leeftijdsgrens voor Medicare in plaats van Obama’s Affordable Care Act te gebruiken, die volgens hem teveel ruimte geeft aan het bedrijfsleven.

Nederlandse droom
Ook het onderwijs moet veranderen onder het motto: leidt burgers op, geen robots. Nostalgisch memoreert Sanders dat je vroeger ongeacht waar je woonde, een diploma kon halen en van je salaris een gezin stichten. Dat is nu niet mogelijk van één inkomen. Tegenwoordig heb je geld nodig omdat het openbaar onderwijs is kapot bezuinigd.
Dat is ook op Nederland van toepassing, sinds de opkomst van dure bijlessen en speciale scholen met examentraining. Het openbaar onderwijs blijft achter en dat is fout. Men zegt dat de American dream gemakkelijker te verwezenlijken is in Nederland dan in Amerika door het slechte onderwijs in de Amerikaanse achterstandsbuurten. Nog wel.

Borst kloppen
Sanders boek bevat veel borstklopperij over zijn prestaties en is het voortbrengsel van een man op leeftijd. Van de andere kant staan er ook veel dingen in die nuttig zijn, zoals dat het Congres in het algemeen niet doet wat de meerderheid van de bevolking wil. Zo is in Nederland bekend dat een overweldigende meerderheid buitenlanders als een probleem ziet. Redeneren helpt niet en op een gegeven moment uit de onvrede zich in massaal stemmen op Wilders. Of op Trump.

(eindredactie Angeline Jansen)

De eenvoudigste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Open op de klaplijst Reageer als en klik op Naam/URL. Voer je naam in en gebruik als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan gepubliceerd onder jouw naam


Geen opmerkingen:

Een reactie posten