vrijdag 22 september 2023

Frankrijk nog altijd land van la Gloire

In Nice, tussen de haven en het begin van de Boulevard des Anglais, prijkt een enorm  monument ter herdenking van de miljoenen Fransen die gesneuveld zijn in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Dat de soldaten nogal eens door beschieting met de eigen kanonnen uit de loopgraven werden gejaagd eer zij de Duitsers te lijf gingen, wordt niet vermeld. Het waren allemaal helden die hun leven gaven voor “la Gloire de la France’’. In elke stad en ieder dorp vind je zo’n monument, maar dat in Nice is een van indrukwekkendste.

Lachlust
De Franse obsessie met de roem van hun vaderland wekt bij veel Nederlanders de lachlust op. Wat stelt Frankrijk nu voor vergeleken bij de VS, China en Japan? Zelfs binnen Europa moet het Duitsland en Groot-Brittannië voor laten gaan.

Het was niet altijd zo. In de 17de en 18de eeuw was Frankrijk het leidinggevende land van Europa. Lodewijk XIV veroverde een groot deel van het toen machtige Nederland en werd alleen door de Waterlinie tegengehouden. Napoleon onderwierp half Europa en drukte een permanent stempel op bestuur en wetgeving. Pas de industrialisatie van Groot-Brittannië en de eenwording van Duitsland maakten een einde aan de prominente positie van Frankrijk in Europa.  

Amerikaanse steun
De Eerste Wereldoorlog werd door Frankrijk gewonnen dankzij Amerikaanse steun. De Tweede Wereldoorlog ook, nadat het land aan het begin, in 1940, een vernederende vrede met Adolf Hitler had gesloten, die Frankrijk meer dan tweederde van zijn grondgebied kostte en alleen Vichy Frankrijk overhield. In de post-Brexit Europese Unie moet Parijs met een tweede plaats genoegen nemen. En toch is er het geloof dat Frankrijk een land is waar de wereld vol bewondering en verwachting naar kijkt. Het glorierijke verleden is daar de oorzaak van. Dat doet het ergste vrezen voor de Britten, die de Fransen als wereldmacht van de troon hebben gestoten.

De eenvoudigste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Open op de klaplijst Reageer als en klik op Naam/URL. Voer je naam in en gebruik als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan gepubliceerd onder jouw naam 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten