vrijdag 28 juli 2023

Bestuurders kunnen het nooit goed doen

De bestuurders van een stad zijn niet te benijden. Als zij wildplassen willen bestrijden en toiletten plaatsen, klagen burgers over visuele vervuiling door die “afschuwelijke dixies”. Wanneer ze iets aan de woningnood willen doen en hiervoor bouwgrond aanwijzen, blijkt dit terrein van levensbelang voor foeragerende trekvogels. Dat die op de volgende bestemming misschien een plaag zijn, speelt geen rol, want de protesterende kiezers wonen hier en niet in Verweggistan. En zo komen allerlei  tegenstrijdige belangen bij het gemeentebestuur terecht.

Paradijs van flats
De gemeente ontwikkelt ook een visie op de toekomst. Zo plande Amsterdam een wijk voor de Burger van de Toekomst. Die zou gelukkig zijn in de Bijlmer, waar ruime galerijflats werden gebouwd met volop ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten. Groen was in overvloed aanwezig.

De burger van de toekomst zou zijn wooncarriѐre beginnen op een verdiepinkje in de Pijp, vervolgens doorstromen naar de ruimere maar oude flats in de aanpalende Rivierenbuurt en dan via de nog grotere, moderne woningen in Buitenveldert naar de Bijlmer gaan.
Dat is heel anders uitgepakt. De Bijlmer werd het door werkloosheid geteisterde Amsterdam Zuidoost waar mensen zonder kleur een minderheid vormen. De Rivierenbuurt is daarentegen zeer in trek en is voor éénverdieners onbetaalbaar. De Pijp is een alternatief aan het worden voor de jonge yuppen die geen auto en kinderen hebben.
En Buitenveldert, waar ik kom te wonen, is comfortabel, maar armer aan sfeer en ook goedkoper. Betaalbare luxe zogezegd.

Welvoorzien
Ik ben er deze week gaan rondkijken, voor het eerst uit nieuwsgierigheid. Vanaf het gebouw met drie etages waarvan we volgende maand de eerste gaan bewonen, leidde Angeline mij via een lommerrijk en breed pad naar het winkelcentrum, de openbare leeszaal en allerlei andere voorzieningen binnen loopafstand, waaronder een filmhuis en een theater.
Klinkt luxe? Nogmaals: Buitenveldert is veel duurder dan de Bijlmer, maar goedkoper dan de Rivierenbuurt. Precies tegen de toekomstvisie van het gemeentebestuur in.

De eenvoudigste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan gepubliceerd onder jouw naam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten