vrijdag 17 maart 2023

A well respected Mann

Sommige schrijvers hebben alles mee, concludeer je uit de eerste honderd pagina’s van Colm Toibins geromantiseerde Thomas Manns biografie The magician (2021). Anders dan veel schrijvers had hij nooit geldzorgen. Zijn vader was een succesvol ondernemer, die hem na zijn vroege dood een royale erfenis naliet. Hij trouwde bovendien een vermogende vrouw.


Drie klassiekers
Ten tijde van zijn huwelijk had Mann al inkomsten uit Buddenbrooks. Verfall einer Familie (1901). Hij was pas 26 toen dit imposante werk verscheen, dat snel een klassieker werd.  
Hij werkte langzaam maar gestaag door en produceerde nog twee andere klassiekers: Der Tod in Venedig (1911) en Der Zauberberg (1924). Toen hij in de zeventig was, publiceerde hij de muziekroman Doktor Faustus (1947), volgens het algemene publiek een moeilijk te volgen verhaal, maar voor deskundigen de beste Mann.

Untermenschen
Het venijn zit echter in de staart, ook van een mensenleven. Tot hij in de vijftig was, genoot Mann ongestoord van zijn status van gelauwerd auteur, onderscheiden met de Nobelprijs. De schreeuwer Adolf Hitler had hij nooit serieus genomen, tot die aan de macht kwam en Manns protestantse vrouw en zijn zes kinderen tot Joodse Untermenschen verklaarde. Mann week uit naar Zwitserland en later naar de Verenigde Staten. Daar, vanuit zijn villa met zeezicht in Zuid-Californië, nam hij de gebeurtenissen in zijn vaderland met afschuw waar. Toen hij na de Tweede Wereldoorlog Amerika moest verlaten, wegens een bezoek aan het Oost-Duitse Weimar, vestigde hij zich in Duitstalig Zwitserland. In Duitsland wilde hij niet meer wonen.

Schone schijn
Hoewel hij bij zijn vrouw veel kinderen verwekte, ging Manns belangstelling uit naar jonge mannen. Toibin laat in het midden of Mann zijn homoseksualiteit praktiseerde. Volgens anderen was dit het geval. In het geheim, want hij wilde zijn status van gevestigd burger niet in gevaar brengen. En hij was zeer gerespecteerd, behaIve door zijn kinderen, die zich genegeerd voelden. “Your humanity is widely appreciated and applauded. It hardly bothers you, most likely, that these feelings of adulation are not shared by any of your children,” schreef een van zijn dochters. Mann besloot haar brief te vernietigen, voordat zijn vrouw hem zou zien.

Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie)
De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan onder jouw naam geplaatst


Geen opmerkingen:

Een reactie posten