vrijdag 20 mei 2022

Droomloopbaan heeft een prijs

Het is een onooglijke pocket, maar het gaat niet naar de boekenruil zoals veel uit mijn bonte verzameling literatuur. Bonjour tristesse van Francoise Sagan is te bijzonder. Ik heb de Franse editie van 1954, het jaar van publicatie. De eerste druk is het bepaald niet. Het omslag meldt dat er al 830.000 op de markt zijn gebracht. Dat is veel, ook voor Franse begrippen.

Sportieve Jaguar
Bonjour tristesse is het bewijs dat mijn schrijversdroom zo gek niet was, al is hij voor mij niet uitgekomen. Voor haar wel: ze was 17 toen ze debuteerde en meteen wereldwijd succes had. De eerste royalties besteedde ze aan een tweedehands Jaguar X-type. Ze kreeg meteen een Bonjour-reisrubriek in het vrouwenblad Elle en schreef het ene boek na het andere, zij het dat ze het succes van haar eersteling niet evenaarde. Ze was ook actief als toneelschrijfster en filmregisseur en realiseerde zo twee andere onderdelen van mijn loopbaandroom.

Het geluk woonde niet in haar huis. Ze scheidde twee keer, dronk te veel, gebruikte cocaïne, werd veroordeeld wegens belastingfraude en kreeg een ernstig auto-ongeluk (in een Aston Martin-sportwagen).

Tussenmens Rijneveld
Droomloopbanen zoals die van Sagan zijn zeldzaam en in Nederland onbekend, tenzij je Sterre Guyt meetelt. Zij debuteerde op haar tiende met het kinderboek Alys en de slechte elfen (2016) en was meteen een bestsellerauteur.
In het Nederlandstalige volwassenencircuit zijn de debutanten ouder. Marieke Lucas Rijneveld was 24 toen ze debuteerde met de bekroonde gedichtenbundel Kalfsvlies (2015). Twee jaar later volgde de roman De avond is ongemak (2018), dat als The discomfort of evening in Engeland een Bookerprijs won.
Arnon Grunberg was 23 toen hij debuteerde en doorbrak met Blauwe maandagen (1994). Ondanks zijn fantastische carrière benijd ik hem niet. Zijn relationele leven is omstuimig en hij werd pas vader op zijn vijftigste. Rijneveld worstelt met haar geslachtelijke identiteit. Ze is biologisch vrouw, maar voelt zich een “tussenmens”, tussen man en vrouw in. Een lastige situatie. Kennelijk gaat een succesvolle schrijversloopbaan ten koste van huiselijk welzijn. Misschien hecht ik te veel aan mijn geluk om succes te hebben.

Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie)

De simpelste manier om te reageren is via facebook of
michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Vreemd genoeg komt jouw naam dan in het reactieveld 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten