vrijdag 13 augustus 2021

Gezocht: de naam van de bundel

Na mijn roman gaat de Rivierenuitgeverij de haiku’s van Angeline Jansen uitgeven. Mijn echtgenote had jarenlang een minuscuul bloknootje in haar tas, wat ze te voorschijn toverde bij inspirerende scenes, zoals twee rondscharrelende kraaien of een rij treinreizigers op een perron. Dan noteerde ze de haiku in ruwe vorm. Vervolgens kwam er een intensieve redactieslag, vaak in overleg met mij. Hoewel haiku’s per definitie maar drie regeltjes tellen, is langdradigheid een veel voorkomend probleem. Juist door de kortheid, is effectief gebruik van elk woord en leesteken essentieel. Het schrijven van haiku zou een verplicht vak moeten zijn op iedere journalistenopleiding.

575 Haikoots
Comedian en haikuliefhebber Kees van Kooten zei in een interview dat hij en zijn tv-partner Wim de Bie aan één en twee samenvattende woorden genoeg hadden voor een tv-item: doemdenken, tegenpartij, oudere jongere. “Hadden we dat eenmaal gevonden, dan volgde de rest vanzelf. Kooten was het unique selling point, vandaar dat zijn bundel “575 Haikoots” heet.

Indachtig dit beginsel, wil ik voor de bundel eerst een titel. Googelen van de naam Kees van Kooten levert 312.000 resultaten op, dezelfde zoekoperatie voor Angeline Jansen geeft 4 entries, waarvan geen enkele over haar dichterschap. Haar naam is mooi, maar heeft weinig verkoopkracht.    

EU-Herman ook
Angeline heeft heel wat bundeltjes haiku waar ze zelf in voorkomt en veel werk van derden. Zoals het boekje van ex-premier van België en ex-EU-voorzitter Herman van Rompuy. Deze celebrity volstaat met de titel Haiku. Anderen noemen hun bundel Classic haiku. A master’s selection. Of Haiku. Een vroege pluk.
Aardig bedacht – voor wie geïnteresseerd is in haiku als zodanig en dat zijn weinig mensen, ook na het verschijnen van 575 Haikoots.
Een inhoudelijke titel is nodig en daarvan zijn genoeg voorbeelden. Veel brave natuurtitels, zoals De klank van jasmijn, Het groen vindt al wat herfst en Achter gespannen vliezen, maar we zoeken iets spannenders.

Inspirerende reisjes
Angeline is duidelijk geïnspireerd door het geregelde spoorforensen:
niet verder vertellen
roept zij tegen haar mobiel
in een volle trein    

Maar er komen ook andere zaken aan bod. “Noem de bundel Reisrituelen, dat is ruimer,” adviseert mijn researcher. Dat klopt, maar alsnog vallen er sterke gedichtjes buiten de boot.
Gelukkig komt naast iedere haiku een plaatje. Misschien kunnen we die zo kiezen dat een samenhangend en aantrekkelijk geheel ontstaat, dat onder een korte, aansprekende titel is te vangen. Het is pas augustus en als ik dit jaar een titel vind, is het mooi. Daarna doe ik alles weer op routine:
Nieuwjaarsmorgen
Ik maak het bed op
net als gisteren
           
Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie)

De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten