vrijdag 19 februari 2021

De eeuwigheid komt eerst

Auteurs, hoe marginaal ook, voelen zich als ze schrijven personen van gewicht. Zij zullen de wereld eens vertellen hoe het eigenlijk zit met hun rijke gevoelsleven leven of met de middeleeuwse geschiedenis van Borculo. Dat zij iets zeer interessants te melden hebben, daar twijfelen zij niet aan. Wanneer zij het laatste woord geschreven hebben, wacht hen echter een onaangename verrassing. Bijna niemand koopt hun boek of weet zelfs maar dat het bestaat. Teleurstellend, want je wilt wel gehoord worden.

Sobere promotie
Van de talrijke relevante websites wordt de schrijver niet blij. “Als het manuscript klaar is, is 1% van het werk gedaan,” constateert bestelmijnboek.nl ”Er gaat nu vooral veel energie zitten in de promotie. Promotie is natuurlijk niet verplicht, maar zonder boekpromotie verkoop je waarschijnlijk niets.”

Je moet dus reclame maken, maar “de meeste vormen van reclame werken niet.” Spendeer geen grote bedragen aan brede campagnes. Hou de marketing klein en persoonlijk”. Dat klinkt positief, maar helaas: “Het kan maanden, zelfs jaren duren voordat je resultaat ziet, dus geef niet te snel op.”       

Voor altijd
Persoonlijk ben ik niet van plan jaren te wachten tot Een kleine promotie een bestseller wordt. Ik wil vijftig boeken verkopen en hiervoor geeft de site een aantal nuttige suggesties. Dat je een blog moet schrijven (doe ik al), zorgen dat ik goed op google kom (sta ik op, maar alleen via goodreads), een website moet bouwen met betaalmogelijkheid (ga ik doen) en de bibliotheken moet benaderen (wanneer ze open zijn).
Om de burger moed te geven wijst bestelmijnboek.nl erop dat zijn boek in ieder geval welkom is in de Koninklijke Bibliotheek. Als je het op eigen kosten aanlevert, dat wel, maar je werk blijft in Den Haag voor altijd bewaard en toegankelijk. Commercieel is opname in de KB oninteressant, maar het is wel erg bevredigend dat toekomstige generaties je boek kunnen lezen. Iedere schrijver heeft immers in zijn achterhoofd de uitdrukking scripta manent ofwel wie schrijft die blijft. Dát doel blijkt eenvoudig te bereiken
.

De simpelste manier om te reageren is via facebook of
michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten