vrijdag 18 januari 2019

Lebowski Publisher geeft les in nederigheid

Ik begon mijn zoektocht naar een uitgever voor Te grijs met het opzoeken van een lijst van Nederlandse uitgevers, zodat ik op hun sites wat kon rondsnuffelen. Ons land telt echter  ruim 200 uitgeverijen, dus deze aanpak was onbegonnen werk. Wat nu? Ik mailde mijn researchgoeroe over dit probleem en die maakte alles simpel: “Ga voor je boekenkast staan en kijk wie jouw lievelingsromans hebben uitgegeven”.
Ik liep meteen naar mijn anderhalve Billy met werk van Nederlandse romanciers, maar ontdekte dat dit een tijdscapsule is. Hugo Claus, Simon Vestdijk, Jan Mens, allemaal namen van generaties geleden. Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan leek qua titel relevant, maar Louis Couperus schreef het werk in 1906. Het was duidelijk dat mijn papieren boekenkast mij niet aan actuele uitgeversinformatie kon helpen.  



Fijne ouderenromans
Nadat ik allerlei ingewikkelde mogelijkheden had bekeken, besloot ik recht op mijn doel af te gaan en te Googelen: “romans over ouderen”. Meteen kreeg op de site van Tessa Heijtmeijer een verheugende mededeling: “Vergeet romans over jonge, vitale mensen; ouderen hebben de toekomst”. Heitmeijer bespreekt vervolgens acht ouderenromans. Zeven ervan gaan over bejaarden: Hendrik Groens Pogingen iets van het leven te maken is bijvoorbeeld het dagboek van een 83 jarige. Alleen Karolien Berkvens Het uur van Zimmerman gaat over iemand die net gepensioneerd is. Dat komt in de buurt van mijn hoofdpersoon Diederik, die net nog werkt. Lebowski Publishers heeft dit debuut in 2017 uitgegeven, dus op naar Lebowski om te zien wat ze doen voor nieuwe, onbekende auteurs zoals ondergetekende.
Persoonlijke klik
De website is gericht op verkoop. Ik vind er actualiteiten over het fonds en presentaties van boeken. De toon is vlot: de leiding van het fonds is “bezielend”, de PR in handen van “fijne mensen”. Wekelijks “schuiven journalisten aan” voor nieuws over het vak waarbij “roddels niet worden geschuwd”. Voor de boekhandel staat Lebrowski “24/7” klaar. Erg commercieel, maar het is de uitgeverij die boeken van Heleen van Rooijen, Saskia Noort en Astrid Holleeder bij tienduizenden aan de man brengt. Een grote uitgeverij, terwijl “de persoonlijke klik met de auteur” toch voorop staat.

Gefnuikte trots
Blij zocht ik naar meer informatie over de omgang met auteurs. Hier is de toon afstandelijk. Pas bij tab 9 subtab 3 vond ik richtlijnen voor het inzenden van manuscripten. Dat was één subtabpositie boven het verplichte item over privacy. De inzender moet alvast een gefrankeerde envelop bijsluiten voor het retourneren van het manuscript. Alleen hard copy is toegestaan en je krijgt geen bewijs dat de post het product van jaren arbeid in goede orde heeft bezorgd. Je stuurt je tekst bovendien naar een overkoepelend adres, dat van Overamstel Uitgevers. Je kostbare schepping kan intern zoekraken, terwijl jij wacht op die klik. De trotse auteur die een uitgever zoekt, krijgt direct een harde les in nederigheid.     
  
Het reactieveld onder dit blog komt tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld. Je kunt me natuurlijk mailen op michiel.nooren@outlook.com

1 opmerking:

  1. Leuke column. Ik bewonder je publicatiedrang. Je vindt dat uitgevers je tot bescheidenheid dwingen. Welke bescheidenheid bedoel je? Nodigen ze je uit de kwaliteit van je boek te vergelijken met dat van gevestigde schrijvers? En word je daar bescheiden van?

    BeantwoordenVerwijderen