vrijdag 11 januari 2019

Auteur zoekt Grote Ontzorger

Wat de meeste schrijvers willen is gedrukt worden in een fysiek boek met de titel van het verhaal en hun naam eronder, duidelijk leesbaar. Deze hard copy willen ze in hun hand houden, laten zien aan familie en vrienden, in de boekenkast zetten naast de Groten in het schrijversvak. Het verlangen naar een fysiek boek is gemakkelijk en goedkoop te bevredigen. Er zijn gespecialiseerde uitgevers die manuscripten gratis opmaken en drukken. Hun winst zit in de exemplaren die de trotse auteur afneemt om cadeau te doen aan familie en vrienden. Het zijn in wezen grafische bedrijven.

 
Echte uitgevers
Echte uitgevers doen veel meer. In het ideale geval zelf alles. De auteur is in dit model alleen producent van het manuscript. Hij levert het in en daarmee is zijn werk klaar. Bij de uitgever gaat een redacteur aan het werk om de tekst van functieloze uitwassen te ontdoen en consequent te maken in de spelling. Vervolgens maakt een ontwerper een omslag, een graficus maakt de tekst op. De uitgever laat een behoorlijk aantal boeken drukken, op zijn kosten. Die exemplaren voor de winkeliers zijn deel van het marketingplan, dat de uitgever voor dit speciale boek heeft gemaakt. Dat plan voorziet in de positionering van het boek en de publiciteit. Reclame maar ook contacten met de pers. De auteur hoeft niet na de veelal ongeïnteresseerde uitgevers ook nog de verveelde journalisten te benaderen. Hij hoeft alleen maar op te draven en zijn verhaal te doen.  


Gevoel van weelde
Terwijl ik dit schrijf, krijg ik al een gevoel van weelde. Een ervaren en betrokken redacteur die mijn boek op een simpele manier beter maakt, met behoud van het eigene. En een marketingman die zorgt dat het verhaal bekend wordt en lezers vindt. Dat wil ik. De komende week ga ik dus op zoek naar een uitgever die verhalen publiceert zoals mijn roman. Van wie ik mag verwachten dat hij een spannendere titel voor mijn boek heeft dan Te grijs.

Het reactieveld onder dit blog komt tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld. Je kunt me natuurlijk mailen op michiel.nooren@outlook.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten