vrijdag 24 februari 2023

Een slimme meid is…

“Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid,” die Postbus 51-slogan moest vrouwen ertoe aanzetten qua inkomen op eigen benen te staan. Het kostwinnersprincipe in de bijstand werd per 1990 afgeschaft. Het idee was dat vrouwen vaker een relevante opleiding zouden volgen en een baan zouden nemen, wat ook gebeurde. Mannen bleven echter in veel sectoren de baas, wat in 2017 leidde tot de Amerikaanse Me Too-actie, die zich als een olievlek over het westen verbreidde. Overal bleken vrouwen hun charmes in de strijd te hebben geworpen, vaak noodgedwongen.



Rol van de vrouw
Vroeger was dat de gebruikelijke en vaak enige weg om als vrouw verder te komen. Niemand vroeg zich af waarom doktersvrouw Madame Bovary (Gustave Flaubert, 1865) geen baan had en Simon Vestdijk leed geen reputatieschade toen hij in 1951 De dokter en het lichte meisje publiceerde. In de triviaalliteratuur ontstond zelfs een apart genre: de doktersroman. De vrouw was gewoonlijk verpleegster, de man arts of chirurg. Na allerlei verwikkelingen werden ze een liefdespaar en steeg de vrouw aanzienlijk op de maatschappelijke ladder.

Vrouwen gepromoveerd
Tegenwoordig is het not done om via charmes hogerop te komen. Uitgeverij Harlequin heeft nog steeds succes met zijn doktersromans, al zijn de seksscènes iets explicieter en zijn de vrouwen upgegrade. De verpleegster is nu arts in opleiding (Harlequin, Doktersroman nr 95) of tenminste hoofdverpleegkundige (idem nr 100). Zij kunnen dus goed voor zichzelf zorgen. Eén ding is echter hetzelfde gebleven: in die romans staat de man nog altijd hoger op de maatschappelijke ladder dan de vrouw. Volgens de uitgever verwachten de lezeressen niet anders.

Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie)

De simpelste manier om te reageren is via facebook of
michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan onder jouw naam geplaatst


Geen opmerkingen:

Een reactie posten