vrijdag 4 februari 2022

Partiële blindheid reden tot schrijven

Onze blik is selectief. Op een filmpje op youtube loopt een levensgrote gorilla dwars door een groepje ballende mensen. Omdat de kijker de opdracht heeft om het aantal keren te tellen dat de zes trage amateurs de bal overgooien, ziet hij de aap pas als hij erover hoort. Daarna is het dier – eigenlijk een verklede mens – onmogelijk te missen.


Ziende blind
De ogen zijn camera’s, ze zien alles zonder herkenning en zijn nutteloos zonder software. Die construeert begrijpelijke beelden waar we iets aan hebben bij zien en kijken. Hiervoor moet ook diepte toegevoegd worden, want de ogen zijn tweedimensionaal en hoewel we er twee hebben, is afstand en beweging toevoegen een kwestie van ervaring. Blind geborenen komen na hun genezing in een onbegrijpelijke wereld terecht, waarin ze maar moeizaam hun weg vinden. Sommige blinden zien om die reden af van behandeling.  

Slim lijken
Volgens Gore Vidal (o.a. scenario’s Ben Hur 1959 en Caligula 1979) is de trage en onvolledige waarneming een reden om te schrijven. “Niets is echt echt als het gebeurt,” constateert deze literaire duizendpoot. “De ervaring lijkt pas echt als je haar oproept.”
George Orwell is het met hem eens en noemt dit Historische aandrift. Daarnaast schrijven mensen om Politieke redenen: Orwells eigen 1984 en Animal farm zijn voorbeelden hiervan. Ook Esthetisch enthousiasme kan iemand naar de pen doen grijpen: hij geniet van zijn eigen taalvaardigheid. Tenslotte is er Puur egoïsme en Orwell somt op: “Het verlangen slim te lijken, over te worden gepraat, te worden herinnerd na de dood.”

Hebzuchtige journalisten
Serieuze schrijvers zijn volgens Orwell “over het algemeen ijdeler en zelfzuchtiger dan journalisten, maar wel minder geïnteresseerd in geld.” Als journalist en schrijver zit ik zo drie keer fout. Geen aardige man, die Orwell, al spreekt zijn Esthetisch enthousiasme mij zeer aan. Ik schrijf namelijk allereerst omdat ik zelf van mijn woorden zo intens kan genieten.  

Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie) 

De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten