vrijdag 17 december 2021

Leren van Saskia N. en Harry P.

Volgens mijn vrouw heb ik veel geleerd van fictie. Dat zal zeker, maar ik herinner me alleen dat ik als kind de “energieke loop” van een romanheld ging imiteren. Was het een personage uit Roy Fuller’s Om het goud der wilden? De wilden waren overigens vrij burgerlijke mensen, maar omdat ze in strohutten woonden, waren ze wild. Zo was dat toen.


Cursus vrienden maken
In die tijd gold lezen als leerzaam en karaktervormend, psychologen citeerden grote schrijvers. Lezen van boeken zonder plaatjes natuurlijk, strips maakten je alleen maar lui. Tegenwoordig concurreert het serieuze boek met filmpjes op social media en andere uitingen van de sterk gegroeide beeldcultuur.

Alsnog gelden boeken als leerzaam en zelfs life changing, de website growthinkers.nl geeft van dat laatste maar liefst 22 voorbeelden. Veel zijn er selfhelp-boeken, zoals selfmade staalbaron Dale Carnegie’s How to win friends and influence people (1936) en het ook al oude Think and Grow Rich van Napoleon Hill (1937). Die boeken hebben de expliciete bedoeling om levens te veranderen.

Varkens more equal
Daarnaast staan er enige romans op de lijst. Wat betreft Animal farm (1945) van George Orwell verbaast me dat niet. Het verhaal gaat over een boerderij waar het vee als collectief de macht grijpt, maar weldra de varkens de dienst uitmaken. De gelijkenis met de Sovjet Unie is zo sterk, dat het boek veel communisten de ogen zal hebben geopend en dat was ook de bedoeling van de schrijver.
J.K. Rowling schreef Harry Potter echter uit pure geldnood en veranderde toch levens. Bijvoorbeeld door het besef “dat er belangrijkere dingen zijn dan school, werk en alsmaar presteren,” legt growthinker Jelle Dercks uit. Zoals vriendschap. Bovendien bieden de boeken afleiding en dat kan “heel fijn zijn als je een lastige periode doormaakt.” Dat geldt overigens voor ieder boek dat je aandacht opslorpt. Ook Heinz Konsalik of Saskia Noort zijn in die zin leerzaam: de wereld mag vergaan, maar nu nog niet. Nu gaan we even lekker lezen.

Met dank aan Cécile Sanders (research) en Angeline Jansen (eindredactie) 

De simpelste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Klik de klaplijst achter Reageer als open en klik op Naam/URL. Voer je naam in en als URL: www.mn.nl. Jouw naam komt dan in het reactieveld


Geen opmerkingen:

Een reactie posten