vrijdag 21 juni 2024

Duitsers krijgen het voor de kiezen

Wanneer de huidige generatie bejaarden sterft, heeft dat een doorslaggevende invloed op de verhoudingen tussen de Europese landen. Met name Oost-Europa en Duitsland krijgen het zwaar. 

La Gloire
In de 17e en 18e eeuw was Frankrijk het machtigste en volkrijkste land in Europa. In de 19e eeuw werd het land van de eerste plaats verdrongen door Engeland en Duitsland en dat is nog steeds het geval. Drie keer voerde Frankrijk oorlog met Duitsland en drie keer bleek het de zwakkere partij. De laatste twee keer, in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, werd Frankrijk door de Amerikanen gered. In het begin van het conflict met de nazi's werd Frankrijk gedwongen een vernederende vrede te sluiten waarin het gereduceerd werd tot het vazalstaatje Vichy Frankrijk, dat het Rhonedal en directe omgeving omvatte, alsmede de uitgestrekte maar armzalige koloniƫn. Het raakte in 1942 zijn laatste restje zelfstandigheid kwijt en werd ingelijfd door Duitsland.

Onverzorgde oudjes
Frankrijk heeft in de hele twintigste eeuw zijn uiterste best gedaan door kindertoeslagen en andere middelen qua bevolkingsaantal Duitsland in te halen, maar tevergeefs. Tot nu toe, want momenteel is Frankrijk het enige Europese land dat op eigen kracht groeit. Alle andere landen moeten het hebben van immigratie. In de Baltische staten en Polen is de immigratie volstrekt onvoldoende om de daling van de bevolking te compenseren: de bevolking trekt weg naar welvarender landen zoals Nederland en Duitsland.
In ons land zal de bevolking daardoor nog groeien, want het geboortecijfer is 1,5 en daarmee niet dramatisch laag zoals in Duitsland, wat op een half kind per vrouw zit. Tenzij de oosterburen zich omvormen tot een immigratieland, is krimp onvermijdelijk. Wie dan voor al die bejaarde Duitsers moet zorgen is een raadsel. Zeker is dat als die Duitse babyboomers zijn overleden, Frankrijk Duitsland zal hebben ingehaald. Eindelijk.

(eindredactie: Angeline Jansen)

De eenvoudigste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Open op de klaplijst Reageer als en klik op Naam/URL. Voer je naam in en gebruik als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan gepubliceerd onder jouw naam

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten