vrijdag 28 juni 2024

vrijdag 21 juni 2024

Duitsers krijgen het voor de kiezen

Wanneer de huidige generatie bejaarden sterft, heeft dat een doorslaggevende invloed op de verhoudingen tussen de Europese landen. Met name Oost-Europa en Duitsland krijgen het zwaar. 

La Gloire
In de 17e en 18e eeuw was Frankrijk het machtigste en volkrijkste land in Europa. In de 19e eeuw werd het land van de eerste plaats verdrongen door Engeland en Duitsland en dat is nog steeds het geval. Drie keer voerde Frankrijk oorlog met Duitsland en drie keer bleek het de zwakkere partij. De laatste twee keer, in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, werd Frankrijk door de Amerikanen gered. In het begin van het conflict met de nazi's werd Frankrijk gedwongen een vernederende vrede te sluiten waarin het gereduceerd werd tot het vazalstaatje Vichy Frankrijk, dat het Rhonedal en directe omgeving omvatte, alsmede de uitgestrekte maar armzalige koloniën. Het raakte in 1942 zijn laatste restje zelfstandigheid kwijt en werd ingelijfd door Duitsland.

Onverzorgde oudjes
Frankrijk heeft in de hele twintigste eeuw zijn uiterste best gedaan door kindertoeslagen en andere middelen qua bevolkingsaantal Duitsland in te halen, maar tevergeefs. Tot nu toe, want momenteel is Frankrijk het enige Europese land dat op eigen kracht groeit. Alle andere landen moeten het hebben van immigratie. In de Baltische staten en Polen is de immigratie volstrekt onvoldoende om de daling van de bevolking te compenseren: de bevolking trekt weg naar welvarender landen zoals Nederland en Duitsland.
In ons land zal de bevolking daardoor nog groeien, want het geboortecijfer is 1,5 en daarmee niet dramatisch laag zoals in Duitsland, wat op een half kind per vrouw zit. Tenzij de oosterburen zich omvormen tot een immigratieland, is krimp onvermijdelijk. Wie dan voor al die bejaarde Duitsers moet zorgen is een raadsel. Zeker is dat als die Duitse babyboomers zijn overleden, Frankrijk Duitsland zal hebben ingehaald. Eindelijk.

(eindredactie: Angeline Jansen)

De eenvoudigste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Open op de klaplijst Reageer als en klik op Naam/URL. Voer je naam in en gebruik als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan gepubliceerd onder jouw naam

 

donderdag 13 juni 2024

Wij gaan ook op reis

Na een geslaagde test of ik de Eriba-caravan in en uit kon komen, hebben we besloten om op vakantie te gaan. Naar de Rivièra, waar het bijna altijd mooi weer is.

 

Zonnetje
Een  meerderheid van de Nederlanders gaat van de zomer naar het buitenland. Daar zijn twaalf miljoen vakanties geboekt, tegen negen miljoen boekingen in eigen land. Steeds meer mensen maken meerdere reizen. Het weer is een belangrijke reden om de grens over te trekken. Frankrijk is dan ook de belangrijkste bestemming. Er is een goede kans op een zonnetje en het is minder ver dan Italië of Spanje. Daarheen moet je vliegen en dat wordt begrotelijk in de zomer. Het weer is overigens niet alles bepalend: zo is Duitsland een goede tweede bij de buitenlandse bestemmingen, terwijl het weer slechts marginaal beter is dan in Nederland.

Voorpret
De meeste mensen vinden het leuk om op vakantie te gaan en verheugen zich daarop. Deze voorpret is niet iedereen gegeven, omdat je uit je comfort zone wordt getrokken. In plaats van iedere dag zonder nadenken de zaken af te werken, zijn ze gedwongen om aandacht te geven aan acute vragen zoals welk boek ze zullen meenemen, of ze soepkoppen mee zullen inpakken of dat dat te truttig is en of ze de juiste documenten hebben om grenzen te passeren en eventueel in een ziekenhuis toegelaten te worden. Bij sommige mensen duurt het een paar dagen voordat ze van hun nieuwe bestemming kunnen genieten.

Relaxed
Op Angeline's verzoek - en zij rijdt - toeren we in een rustig tempo naar Zuid-Frankrijk. We overnachten op campings die we al kennen en datzelfde geldt voor de eindbestemming bij Nice. Geen avonturen, zelfs geen korte, ruige wandelingen.
Ontbijten in de zon, een boekje lezen, naar het zwembad om af te koelen en  uitstapjes maken in de omgeving. Heel relaxed en afgestemd op wat ik nog kan. Ik heb er wel zin in.

(
eindredactie: Angeline Jansen)

De eenvoudigste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Open op de klaplijst Reageer als en klik op Naam/URL. Voer je naam in en gebruik als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan gepubliceerd onder jouw naam

  

vrijdag 7 juni 2024

Ik ga de jeuk nog missen

”En wat nu het ergste was...” En dan komt er iets wat vergeleken bij de hoofdramp nog zo erg niet is. Zoals een deur die steeds open gaat en telkens een ijzige kou binnenlaat. Of dat je je plas moet ophouden. Vergeleken bij het verlies van een baan of je gezondheid onbelangrijk, maar wel uitermate hinderlijk.


Middernachtthee
Zo is het ook met mijn jeuk, die zo heftig is, dat ik tot voor kort bijna iedere nacht wakker lag en tegen vijven gedwongen was om afleiding te zoeken en een kop thee ging drinken. Vergeleken bij mijn prognose van voortdurend functieverlies en de dood door slikproblemen stelt het natuurlijk niks voor. Toch is het vervelend om elke nacht te bed te gaan met het voornemen om niet te krabben, maar dat toch te doen, beperkt aanvankelijk maar uiteindelijk over het hele lijf inclusief de hoofdhuid. Daar woedt een iets andere microbe die gradueel minder jeukt en met een speciale zalf bestreden moet worden. 

Ik heb veel zalven gehad, in de loop van vijf maanden, omdat sommige smeersels niet hielpen of maar een  paar dagen. Toen de reguliere medische wetenschap niet werkte, ging ik op advies van mijn jongste zoon ook thee drinken van vers geoogste brandnetels. De jeuk op mijn lijf is verdwenen. De kriebel op mijn hoofd leek aanvankelijk ook weg te zijn, maar is vannacht teruggekomen, op volle kracht. 

Cubaanse Jeuk Met mijn vertrouwen in de dermatologie is het droef gesteld. Mijn oude encyclopedie noemt onder andere Kappersjeuk, Cubaanse jeuk en Koelie jeuk, maar over wat er tegen te doen valt, daar is het boekwerk zwijgzaam over. In 100 jaar is er niet zoveel veranderd, kan ik constateren.

Dus wacht ik af hoe de jeuk zich ontwikkelt. Ik zal haar misschien zelfs missen, omdat zij perspectief bracht. Ik had af en toe betere nachten en ging er bovendien hoopvol vanuit dat de jeuk vroeg of laat helemaal zou verdwijnen. Eens kijken hoe dat bevalt, leven zonder jeuk

(eindredactie: Angeline Jansen)

De eenvoudigste manier om te reageren is via facebook of michiel.nooren@outlook.com. Onder dit blog komt het reactieveld tevoorschijn als je klikt op Opmerkingen. Open op de klaplijst Reageerals en klik op Naam/URL. Voer je naam in en gebruik als URL: www.mn.nl. De reactie wordt dan gepubliceerd onder jouw naam